AMSTERDAM - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) raadt consumenten dringend aan om actie te ondernemen en advies te zoeken over hun financiële situatie. Dit geldt vooral voor consumenten met een beleggingsverzekering.

Beleggingsverzekeringen leveren namelijk niet altijd op wat in het verleden is voorgespiegeld, schrijven de AFM en partnerwebsite Wijzer in Geldzaken donderdag.

Hoe eerder u actie onderneemt, hoe langer u de tijd heeft om extra vermogen op te bouwen. Dit is volgens de AFM vooral van belang als u een beleggingsverzekering hebt om uw hypotheek mee af te lossen of om in uw pensioen te voorzien.

Hersteladvies

Veel consumenten blijken dit niet te doen, ondanks dat verzekeraars dit jaar een groot deel van hun klanten per brief hebben geïnformeerd over de compensatie van te hoge kosten.

Financieel adviseurs kunnen helpen inzicht te krijgen wat de beleggingsverzekering voor uw persoonlijke situatie betekent. De AFM raadt consumenten aan terug te gaan naar de adviseur die destijds de beleggingsverzekering heeft geadviseerd om kosteloos hersteladvies in te winnen.

Klachten

De AFM zegt een aantal klachten van consumenten te onderzoeken, waarbij consumenten met een beleggingsverzekering zijn benaderd door partijen die zeggen hulp te bieden. Het gaat vaak om onbekende partijen die mensen telefonisch benaderen en die “onredelijk hoge kosten” vragen om de verzekering over te sluiten naar een ander product.

De financiële toezichthouder raadt consumenten aan niet in zee te gaan met een adviseur voordat precies duidelijk is wat de kosten zijn van een advies en welke dienst hij hier voor levert. De Consumentenbond waarschuwde hier eerder ook al voor.

Volgens de AFM zijn er in Nederland zo’n 7 miljoen beleggingsverzekeringen afgesloten.