AMSTERDAM – U heeft geen tijd meer om voor de jaarwisseling uit te zoeken welke nieuwe zorgverzekering u wilt afsluiten. Kunt u na 1 januari nog overstappen?

Ja, dat kan. Maar alleen als u uw oude zorgverzekering uiterlijk 31 december hebt opgezegd. Dan heeft u tot 31 januari van het nieuwe jaar om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten, zo legt vergelijkingssite Independer.nl uit.

Voor het betalen van de premie maakt het niet uit wanneer u in de maand januari overstapt. De verzekering gaat altijd in per 1 januari 2013 en u betaalt dus ook premie vanaf dat moment.

Kosten

Heeft u al kosten gemaakt voor medische hulp voordat u een nieuwe zorgverzekering heeft afgesloten? Dan betaalt uw nieuwe zorgverzekeraar die kosten met terugwerkende kracht.

Wacht u tot na 31 januari om over te stappen, dan loopt u het risico op een boete. U bent in Nederland namelijk wettelijk verplicht om een basisverzekering af te sluiten.

Kiest u ervoor om van zorgverzekeraar te wisselen? Dan kan het gebeuren dat u een maand dubbele zorgpremie betaalt. Geen zorgen: uw oude zorgverzekeraar stort het bedrag automatisch terug op uw bankrekening.