DEN HAAG - Staatsloten met het eindcijfer 9 leveren verreweg het meeste geld op bij oudejaarstrekkingen, ook al worden die loten vrij weinig verkocht. Dat blijkt uit cijfers van de Staatsloterij over de laatste jaren.

In de afgelopen 2 jaar zijn ruim 878.000 loten met het eindcijfer 9 verkocht. Die leverden de deelnemers een bedrag van bijna 32,5 miljoen euro op. Dat is gemiddeld 37 euro prijzengeld per lot. Eindcijfer 9 was vorig jaar goed voor de hoofdprijs van 30 miljoen euro.

Eindcijfer 7 wordt het meest verkocht in Nederland, anderhalf keer zo veel als de 9, maar levert in totaal minder op. Eindcijfer 2 brengt bij de laatste jaarwisselingen het minste geluk: loten met dat getal leveren gemiddeld maar 6,5 euro op.

De verschillen berusten op toeval, voegt de Staatsloterij toe, bij trekkingen heeft elk eindcijfer evenveel kans op de hoofdprijs.

Sommige deelnemers krijgen hun eindcijfer automatisch toegewezen door een computer. Anderen kiezen bewust voor een afsluitend cijfer, bijvoorbeeld omdat ze een geluksgetal hebben.