DEN HAAG - In de regio Amsterdam zijn er dit jaar flink minder files en is de filezwaarte de laatste 6 jaar met de helft gedaald.

De ANWB zegt dat het komt door meer wegen, bruggen en viaducten en de economische ontwikkelingen. Ook in andere regio's daalde de filezwaarte, maar minder hard dan in Amsterdam en omgeving.

Vooral in de omgeving van Utrecht (extra rijstroken A12) en Rotterdam was het minder druk. Alleen op de A15 Europoort richting Ridderkerk en de A20 Hoek van Holland richting Gouda stond het verkeer rondom Rotterdam meer vast dan vorig jaar.

Landelijk gemeten daalde de filezwaarte het afgelopen jaar met 40 procent. Extra rijstroken hebben ervoor gezorgd dat knelpunten zijn verdwenen, maar er ontstonden ook weer nieuwe.

Roelofarendsveen

De opvallendste wijziging in de top 10 van knelpunten is dat de A4 (Amsterdam-Den Haag) is verdwenen. Vorig jaar stond de dagelijkse file tussen Roelofarendsveen en Hoogmade nog op nummer 1. Sinds 1 april kan het verkeer daar in beide richtingen over drie in plaats van twee rijstroken.

De A50 Arnhem - Eindhoven tussen de knooppunten Grijsoord en Ewijk staat met afstand op de eerste plaats. Het aantal files nam daar dit jaar zelfs toe.