AMSTERDAM - De natuurvergunning die nodig was voor de verdieping van een deel van de Eemshaven in de provincie Groningen is onterecht verleend.

Dat maakt de Raad van State (RvS) donderdag bekend. In 2009 kreeg het havenbedrijf Groningen Seaports een natuurvergunning voor de uitbreiding van de Wilhelminahaven, een zijtak van de Eemshaven. Die uitbreiding is inmiddels gereed.

De Waddenvereniging en drie andere natuurorganisaties hadden tegen de vergunningen beroep ingesteld en de Raad van State stelt hen nu in het gelijk.

De RvS vindt namelijk dat niet Groningen Seaports die natuurvergunning had moeten aanvragen, maar energiebedrijf RWE. Dat energiebedrijf bouwt daar een kolencentrale en de uitbreiding van de Wilhelminahaven is voor die bouw van essentieel belang.

Samenhang

De rechter vindt dat er ‘zodanige samenhang’ is tussen de haven en de kolencentrale dat RWE die vergunning nodig heeft, en niet het havenbedrijf. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.

De uitspraak van de Raad van State komt voor Groningen Seaports niet als een verrassing. "Het was conform de verwachting", aldus een woordvoerder. "De vergunning voor de uitbreiding van de rest van de Eemshaven is wel intact gebleven. En daar zijn wij blij mee."

Volgens RWE is er ook weinig aan de hand. Een groot deel van de vergunningen die nodig zijn voor de centrale is inmiddels binnen. Een laatste vergunning, voor de noordzijde van de Wilhelminakade is in december aangevraagd, laat een woordvoerder weten. "De vergunning waarover de RvS nu een uitspraak heeft gedaan, was van het havenbedrijf. Die heeft RWE niet nodig. Wij hebben eigen vergunningen." De kolencentrale moet begin 2014 in bedrijf zijn.