MOSKOU - Rusland heeft dinsdag het laatste stuk van een nieuwe oliepijplijn naar de Stille Oceaan geopend. 

De aanleg van de 4200 kilometer lange pijplijn kostte in totaal bijna 20 miljard euro en moet de export van Russische olie naar Azië en de Verenigde Staten vergemakkelijken en stimuleren.

Het tweede, nieuwe gedeelte van de lijn loopt van de olievelden rond het meer van Bajkal naar de haven van Kozmino, tegen de noordoostelijke grens van China.

Circa eenderde van de olie die in Kozmino aankomt, is bestemd voor de Amerikaanse markt, zei dinsdag Nikolaj Tokarev het hoofd van het staatsbedrijf dat de pijpleidingen exploiteert. De rest gaat naar onder meer Japan en China. ''Ons potentieel wordt steeds groter'', liet de Russische president Vladimir Poetin ook weten.

Niet genoeg

Maar marktkenners wijzen er op dat er op dit moment in het oosten van Siberië niet genoeg olie wordt geproduceerd om de pijpleiding te vullen en dat de olie die uit West-Siberië komt, op dit moment nog bestemd is voor het westen van het land en West-Europa. Tokarev leek echter gespitst te zijn op export naar het oosten. ''Wij zijn geen enkel EU-land iets schuldig'', zei hij bij de opening van de pijplijn.

Een andere zorg van analisten is dat de producte van eigen olie en gas in de Verenigde Staten en Canada de afgelopen tijd sterk is gegroeid. Vooral door de opkomst van schaliegas, zullen beide landen op vrij korte termijn naar verwachting zelfvoorzienend worden op het gebeid van energie.