AMSTERDAM – Bijna driekwart van de vermogende Nederlanders heeft kunst in zijn bezit. Naast schilderijen zijn vooral sculpturen en grafische werken populair, zo blijkt uit onderzoek van TNS-NIPO in opdracht van ING Private Banking.

Toch zijn negen op de tien vermogenden niet op de hoogte van de fiscale aspecten en belastingvoordelen die aan een kunstcollectie kleven. Zo weet driekwart niet dat er voor kunst voor persoonlijk gebruik een vrijstelling geldt in Box 3.

Daarnaast is 90 procent van de kunstbezitters onbekend met de successierechten behorende bij kunst. Zo weet slechts acht procent dat successierechten met kunst betaald kunnen worden.

“Het dient dan wel te gaan om kunst met een voor Nederland cultuurhistorische waarde. Eén op de tien kunstbezitters zou op basis van deze aspecten andere keuzes maken ten aanzien van kunstaankopen dan zij nu doen”, licht directeur Private Banking & Beleggen Karien van Gennip toe.

Decoratie

Vier op de vijf kunstbezitters koopt deze ter decoratie. Voor een op de vijf betreft het een hobby. Ruim een derde koopt kunst omdat zij het mooi vinden, ongeacht of het bij de rest van de collectie past.

De meeste kunstbezitters hebben twee tot vier kunstwerken in hun bezit. Zes procent heeft een langetermijnplan verbonden aan de kunstcollectie.

Slechts 16 procent van de kunstbezitters heeft dit laten taxeren. De belangrijkste reden om dit te doen is de verzekering, gevolgd door successie bij erfenissen.