AMSTERDAM - De 20 grootste beursgenoteerde bedrijven in Nederland moeten langer wachten op betalingen dan hun grootste buitenlandse concurrenten. In 2011 werden hun facturen bijna drie dagen later betaald.

Gemiddeld worden openstaande facturen van de onderzochte Nederlandse bedrijven na 63 dagen betaald. Bij hun buitenlandse concurrenten worden de vorderingen na 60 dagen voldaan.

Ook hebben Nederlandse ondernemingen een groter deel van hun omzet uitstaan in onbetaalde rekeningen, namelijk 3,9 procent van de omzet. Volgens credit management-bedrijf Concredis beschadigt dat hun concurrentiepositie en worden zij een risico voor banken en beleggers.

Risico

Volgens directeur van Concredis Peter Kramer hebben trage betalingen twee grote gevolgen. De concurrentiepositie van het bedrijf kan in het nauw komen, want als een bedrijf sneller betaald krijgt, hoeft het minder geld te lenen en zijn er minder rentelasten.

Daarnaast is er minder risico van de bank of beleggers als de balanspost debiteuren goed op orde is.  Dat betekent makkelijker toegang tot vreemd vermogen, lagere rentes en sneller investeren."

Verschil wordt kleiner

Het afgelopen jaar is het verschil tussen Nederland en het buitenland wel iets kleiner geworden. In 2010 lagen Nederlandse in vergelijking met het buitenland nog vijf dagen langer in de la, namelijk 66 dagen.

Ook de waarde van de uitstaande facturen als percentage van de omzet was vorig jaar groter. In 2010 was dat voor Nederlandse bedrijven nog 7,8 procent meer dan bij hun concurrenten.