AMSTERDAM - Voor het eerst komen zorgverzekeraars in de laatste dagen van het jaar met nieuwe aanbiedingen en acties om klanten binnen te halen.

Dat blijkt maandag uit een rondgang langs de vergelijkingssites van Independer, Zorgkiezer en de Consumentenbond

Consumenten die willen overstappen kunnen hun oude verzekering nog tot en met 31 december opzeggen. Net als voorgaande jaren wachten veel mensen daarmee tot de laatste week van het jaar.

Het is dit jaar echter voor het eerst dat partijen prijzen van verzekeringen nu nog aanpassen. Van de basiszorgverzekering moest de premie voor 19 november bekend zijn. In voorgaande jaren veranderden zorgverzekeraars daarna ook niet meer zo veel aan hun aanvullende verzekeringen.

Last minute

Dit jaar zijn er al verschillende aanbieders met nieuwe acties gekomen. Zo meldde VGZ maandag met 'scherpe last minutes' te komen, en introduceerde Avéro Achmea recent een overstapbonus van 75 euro. Menzis kwam eerder deze maand al met een nieuwe uitgeklede verzekering.

"De verzekeraars buitelen om elkaar heen voor de gunst van de klant", zegt Peter Ruys van Zorgkiezer.

Reden is volgens hem dat het kabinet van plan was vanaf 2014 minder concurrentie mogelijk te maken tussen zorgverzekeraars. "Klanten die je nu binnenhaalt, zou je dan daarna houden." De inkomensafhankelijke zorgpremie is echter inmiddels van tafel.

Overstappen

De Consumentenbond denkt dat de verzekeraars meer acties ondernemen omdat er onder consumenten veel meer belangstelling is voor overstappen.

"Dit jaar wordt er meer op de centen gelet en is er in de media meer aandacht voor de voordelen van overstappen", ziet een woordvoerder. Omdat consumenten meer zoeken op aanbiedingen, lokt dat acties bij verzekeraars.

Top drie

Independer ziet dat veel verzekeraars nieuwe aanbiedingen doen om zo in de top drie van klanten te komen, gebaseerd op prijs en kwaliteit.

"Veel mensen kiezen uiteindelijk een aanbieder uit die drie bovenste zoekresultaten", zegt een woordvoerster. De vergelijkingswebsite raadt alle mensen te kijken naar hun aanbieder. "Ook de eigen aanbieder geeft vaak korting als er opnieuw wordt afgesloten."