AMSTERDAM - Ondanks de daling van het aantal videotheken in Nederland, zijn de videotheken nog altijd hoopvol over een goede toekomst.

Dit zegt Koos van Eijsbergen van Videoservice Nederland, groothandel van onder meer dvd's en games voor videotheken als Videoland en MovieMAX.

Het aantal videotheken, zoals Videoland en MovieMAX, daalt. Waar er in 2009 landelijk gezien nog 450 videotheken waren, is dit aantal in de afgelopen drie jaar gedaald tot 300 in 2012, die sinds november 2010 in handen zijn van Moving Pictures Holding B.V.

Met name in Zeeland en Groningen zijn nog amper videotheken te vinden. De verwachting voor 2013 is somber, nog 60 tot 70 videotheken zullen waarschijnlijk afvallen.

Een van de oorzaken hiervan is dat mensen nog altijd illegaal handelen in films. Niet alleen worden er illegaal films gedownload op het internet, ook worden films doorverkocht in bijvoorbeeld kantines van sportclubs.

Abonnementen

"Om dit tegen te gaan, hebben wij een nieuw concept ontwikkeld. Bij Videoland en MovieMAX is het mogelijk een abonnenemt aan te schaffen, waarmee je onbeperkt films kan huren", vertelt Van Eijsbergen. "Met een abonnement voor een vast bedrag per maand kan je op de traditionele manier drie films tegelijk huren. Deze zijn vervolgens onbeperkt te vervangen."

"Wat opvalt is dat de omzet bij videotheken met een abonnementsservice hoger ligt dan bij videotheken die dat niet hebben. Consumenten zijn blij met deze service."

Downloadverbod

Dinsdag werd bekend gemaakt dat het downloadverbod van de baan is. Van Eijsbergen denkt dat het downloadverbod er vroeg of laat alsnog zal komen. "Er zijn steeds meer legale mogelijkheden om het product bij de consument te brengen."

"Deze partijen betalen wel netjes de afdrachten richting degene die de rechten beheert. Ook de Nederlandse Staat wordt er beter van. Denk maar aan de BTW die wordt afgedragen en uit het illegale circuit verdwijnt."

Bioscopen

Een aantal jaar geleden duurde het vrij lang voordat een nieuwe film verkrijgbaarwas op dvd. Nu wordt het verschil in de tijd tussen de première van de film in de bioscoop en het uitbrengen van de films op dvd steeds korter.

"Hierdoor kunnen videotheken nieuwe films steeds eerder verhuren, wat ten gunste komt van de maatschappij, omdat er daardoor minder illegaal gedownload wordt. Ook volgen de Amerikaanse en Europese bioscooppremières steeds korter op elkaar."

Uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NVB) blijkt dat steeds meer mensen naar de bioscoop gaan. Waar in 2009 het totale bezoekersaantal in de bioscopen nog op 27,3 miljoen lag, is dit aantal in 2011 gestegen tot 30,5 miljoen bezoeken.

"De bioscopen zijn echter geen concurrent voor de videotheken. Ze zijn eerder een etalage voor ons. De grootste, en ook oneerlijke, concurrent is de illegale handel in films."

Specialisatie

Naast de succesvolle abonnementen bij de videotheken proberen de videotheken ook op andere manieren te specialiseren. Zo is het tegenwoordig mogelijk om online films te huren. Om een film te kunnen kijken hoeven mensen dan de deur niet meer uit. Het online huren van films wel iets duurder dan wanneer je een abonnement neemt.

Ook worden er in de videotheken bijproducten verkocht, zoals cartridges, maar ook popcorn en Ben & Jerry-ijs.

Entertainmentwinkel

Met het oog op de toekomst verwacht van Eijsbergen dat de videotheken nooit helemaal zullen verdwijnen. "Ik verwacht dat er op een gegeven moment meer winkels zullen zijn waar je verschillende producten, zoals films, muziek en games kunt huren en kopen. Op kleine schaal worden al bij een aantal videotheken ook films verkocht."

"Ik geloof niet dat videotheken compleet zullen verdwijnen. Vergelijk het maar met de krant. Mensen zeiden jaren geleden dat de krant er op een gegeven moment niet meer zou zijn, maar ook de krant is er nog steeds. Ik verwacht hetzelfde voor videotheken."