AMSTERDAM - De Nederlandse startup Owlin filtert het belangrijkste nieuws voor de financiële sector en probeert daarmee persbureaus te snel af te zijn. Het bedrijfje haalde dinsdag 200.000 euro aan startkapitaal op.

Owlin bestaat een jaar en is één van de startups die deelnemen aan het Amsterdamse Rockstart Accelerator-programma. De investering komt van NoRo Venture Capital, een investeerdersduo met een verleden als beurshandelaar.

De startup claimt sommige nieuwsitems 10 tot 15 minuten sneller te kunnen leveren dan persbureaus Reuters of Bloomberg. Dat doet het bedrijf door invloedrijke blogs en redacteuren te analyseren middels een eigen algoritme, zodat belangrijk nieuws gefilterd wordt.

Owlin richt zich op de financiële sector en overheidsinstanties die het nieuws als eerste willen weten. De investering zorgt er naar eigen zeggen voor dat de startup begin 2013 de eerste klanten kan ontvangen.

Eerder deze maand lanceerde de Nederlandse startup Nine Connections, die een soortgelijk idee als dat van Owlin heeft. Dat bedrijfje filtert echter het nieuws aan de hand van de meest invloedrijke volgers op Twitter. Ook Nine Connections claimt de kunnen concurreren met persbureaus.