DEN HAAG - Ondanks de crisis reizen dit jaar opnieuw honderdduizenden Nederlanders af naar een kerstmarkt in Duitsland

 Volgens Ad Toet, directeur van Koninklijk Nederlands Vervoer, gaan in december dagelijks enkele honderden touringcars de grens over. "En die bussen zitten soms zelfs voller dan vorig jaar'', aldus de belangenbehartiger zaterdag.

Düsseldorf geldt bij busvervoerders als de populairste kerstmarktbestemming, omdat die stad relatief dichtbij Nederland ligt en ook nog eens erg geschikt is om te winkelen.

"Kerstmarktgangers gebruiken hun bezoek vaak om Sinterklaas- of kerstcadeautjes te kopen. Daarnaast is drank een gewild product omdat het in Duitsland goedkoper is. De bussen komen elke dag met een gevulder bagageruim terug dan dat ze vertrokken zijn", vertelt Toet.

Reisorganisaties

Voor reisorganisaties als Kras en Oad vormen één- of meerdaagse kerstmarkttripjes naar Düsseldorf, Keulen, Berlijn en Brussel elk jaar een "stabiel product." "Naar een kerstmarkt gaan kost niet veel geld en je bent er toch even uit", verklaart een woordvoerder van Oad. "Waarschijnlijk heeft de crisis daarom weinig invloed op het aantal boekingen."

Een andere mogelijkheid om naar de verlichte kraampjes en glühweinstands in den vreemde af te reizen vormt de trein. De NS maakt zelfs reclame voor kerstmarkten in steden als Brugge, Hamburg, Londen en Parijs. Maar het is natuurlijk ook goed te doen om op eigen houtje naar een stad als Aken of Münster te treinen.

In eigen land

De meeste Nederlanders blijven niettemin in eigen land. Zij gaan met de trein naar Maastricht, of nemen de auto naar een 'braderie-achtig' marktje in de buurt. Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen deed in 2010 onderzoek naar kerstmarkten. Hieruit kwam naar voren dat Nederlanders gezamenlijk zo'n 9,2 miljoen kerstmarktbezoeken afleggen in een jaar. Slechts 18 procent van die bezoeken is in het buitenland.

De gemiddelde vervoerskosten voor een bezoek aan een kerstmarkt bedroegen volgens de onderzoekers 4,47 euro. De gemiddelde uitgaven 16,42 euro per persoon.