DEN HAAG - De Nederlandse industrie heeft in oktober 1,7 procent minder geproduceerd dan dezelfde maand vorig jaar. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekendgemaakt.

In de voorgaande 3 maanden was de productie nog vrijwel even hoog als een jaar eerder.

De ontwikkeling van de productie verschilde sterk van branche tot branche, stelt het statistiekbureau. Met ruim 12 procent kromp de productie van de hout- en bouwmaterialenindustrie het meest.

Bij de transportmiddelenindustrie en de voedings- en genotmiddelenindustrie werd 6 procent minder geproduceerd dan een jaar eerder. De elektrotechnische en machine-industrie produceerde daarentegen 6,5 procent meer dan in oktober 2011.

Lagere productie

Ten opzichte van september is de productie in oktober 1 procent lager uitgekomen. Voor september berekende het CBS vorige maand nog een kleine productiegroei (0,2 procent) ten opzichte van augustus. Deze is nu naar een krimp van 0,1 procent bijgesteld.

"Dat komt doordat we nieuwe gegevens hebben gekregen van bedrijven die hun resultaten te laat hebben gerapporteerd. Maar de verschillen zijn marginaal. Wat we eigenlijk zien is dat de productie van de industrie al een jaar lang redelijk constant is", zegt CBS-econoom Peter Hein van Mulligen.

Volgens hem moet de productie minstens een paar maanden op rij goed dalen, voordat in dat beeld verandering komt.

Meer omzet

De industrie behaalde in oktober wel ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder. Dat komt onder meer doordat oktober dit jaar 2 werkdagen meer telde dan in 2011.

Het productiecijfer is op die afwijking gecorrigeerd, waardoor de productie volgens het CBS een betere indicator vormt van de situatie in de industrie.

"Ook het aantal orders steeg in oktober, maar onze gegevens over het producentenvertrouwen laten zien dat ondernemers hierdoor niet positiever gestemd raakten. Het aantal orders zegt immers niets over de omvang van die orders", aldus Van Mulligen.