DÜSSELDORF - Winkelketen C&A gaat strenger controleren of de kledingfabrieken waar orders worden geplaatst wel aan de juiste veiligheidsvoorschriften voldoen.

Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt naar aanleiding van de brand in de Tazreen-fabriek in Bangladesh, waardoor vorige week 112 mensen omkwamen.

Vanaf nu moet het plaatsen van orders verplicht voorafgegaan worden door niet alleen de standaardveiligheids- en kwaliteitscontrole, maar ook door een meer uitgebreide test. Eerder vond die alleen incidenteel (onaangekondigd) plaats op fabrieken waar al bestellingen uitstonden.

Leveranciers in Bangladesh kunnen deze maand bovendien allemaal uitgebreide controle verwachten, stelt de winkelketen. Vanwege eerdere incidenten bij fabrieken waar C&A geen zaken mee deed, was de winkelketen reeds voor de brand gestart met onafhankelijke brandpreventiecontroles in het Aziatische land. Ook die zullen komende tijd versneld worden uitgevoerd.

C&A heeft bij circa 200 kledingfabrieken in Bangladesh orders uitstaan. Daarmee is het land goed voor ongeveer een kwart van de productielocaties van C&A-kleding wereldwijd.