AMSTERDAM - China is vorig jaar de belangrijkste leverancier van hightechproducten aan Nederland geworden. Het aandeel van China in deze importen is in vijftien jaar tijd verdubbeld.

Dat stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van zijn woensdag gepubliceerde jaarlijkse Internationalisation Monitor.

In totaal importeerde Nederland vorig jaar voor zeventien miljard euro aan dergelijke producten uit China. In 2010 was Duitsland nog nipt de grootste leverancier, met 17,1 miljard euro, tegenover 16,9 miljard voor China. In 2011 voerde Nederland echter maar veertien miljard euro uit Duitsland in.

Vijftien jaar geleden importeerde Nederland nog voornamelijk producten met weinig toegevoegde waarde uit China, zoals kleding, computeronderdelen en speelgoed. Vorig jaar bestond meer dan de helft van de importen uit China juist uit hightechproducten.

Laptops en tablets

Nederland kocht vorig jaar in totaal voor 96 miljard euro aan hightechproducten. Uit China kwamen voornamelijk laptops en tabletcomputers, met een totale waarde van vijf miljard euro. Daarnaast werden ook veel Chinese mobieltjes geïmporteerd. Na China zijn Duitsland en de Verenigde Staten de belangrijkste aanvoermarkt voor hightechproducten.

De Chinese producten blijven niet allemaal in Nederland. Een deel wordt vanuit Nederland weer verder geëxporteerd naar andere landen.