AMSTERDAM - Buitenlandse bedrijven hebben in Nederland een grotere kans om te overleven dan Nederlandse bedrijven.

Dit meldt het CBS woensdag.

Van de Nederlandse bedrijven die in 2007 zijn opgericht bestond daar daar in 2011 nog maar 56 procent van. Voor buitenlandse bedrijven die in Nederland actief zijn geldt dit voor 62 procent.

De oorzaak hiervoor is dat buitenlandse bedrijven veelal groter starten en bovendien kunnen terugvallen op het kapitaal van de moedermaatschappij, zo blijkt uit de Internationalisation Monitor 2012.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Internationale handel

Voor startende Nederlandse bedrijven is de overlevingskans groter wanneer zij meteen handel drijven met buitenlandse bedrijven. Van de bedrijven die direct buitenlandse handel gingen drijven bestaat nu nog 71 procent, tegenover 55 procent van de bedrijven die dat niet deden.

Van alle bedrijven die in 2007 opgericht zijn begon slechts 4 procent met export en 9 procent met import. Het verschil tussen export en import is te verklaren door de hogere barrières die gelden bij export.