DEN HAAG (ANP) - Nederland staat "geen verrassing'' te wachten bij nieuwe EU-regels voor pensioenfondsen. Dat zei Europees Commissaris Maros Sefcovic woensdag tijdens een gesprek met leden van de Tweede Kamer.

Hij ziet geen problemen met het Nederlandse pensioenstelsel. "Dat is een van de beste in Europa, zo niet in de wereld.'' Maar er zijn andere EU-landen waar wel grote moeilijkheden zijn met pensioenfondsen, constateerde Sefcovic.

Het is daarom volgens hem belangrijk dat er in dit veld meer regulering komt. Pensioenfondsen zijn namelijk belangrijke spelers op de financiële markt en kunnen verstorend werken als ze niet goed worden gemanaged. De EU hoopt met de regels nare verrassingen in de toekomst vermijden. "We willen alleen een beter systeem voor heel Europa.''

Niet bemoeien

De Kamer wil dat Brussel zich helemaal niet bemoeit met de pensioenen. Toenmalig minister Henk Kamp van Sociale Zaken sprak eerder de vrees uit dat het lastiger wordt voor fondsen om pensioen uit te keren als de Europese plannen doorgaan.

Sefcovic beloofde dat in de pensioenplannen rekening zal worden gehouden met "de karakteristieken en sterke punten'' van het Nederlandse pensioenstelsel. Hij weet hoe gevoelig dit punt in het Nederlandse parlement ligt en verklaarde dat er daarom nog veel overleg over dit onderwerp zal volgen voor de regels definitief worden gepubliceerd.

Omtzigt

De Kamer heeft begin dit jaar Pieter Omtzigt (CDA) aangesteld als speciale rapporteur om de bemoeienis van de Europese Commissie met onze pensioenen in de gaten te houden.

Hij drong er in het gesprek op aan om een aantal voornemens op dit gebied terug te trekken. Het is beter om pensioenfondsen een nationale verantwoordelijkheid te laten blijven, benadrukte hij.