AMSTERDAM - Het ministerie van Economische Zaken steekt volgend jaar bijna 17 miljoen euro in 48 publiek-private projecten op het gebied van Agri & Food.

Dat maakt het ministerie woensdag bekend. Bijna 200 voorstellen kreeg Economische Zaken binnen bij een eerder dit jaar uitgeschreven wedstrijd, waarvan er 48 de eindstreep haalden.

Voorbeelden van projecten die volgend jaar geld krijgen zijn onderzoek naar het beter beschermen van consumenten tegen voedingsstoffen die tot een allergische reactie kunnen leiden, onderzoek naar het verminderen van voedselverspilling in de luchtvaartsector en naar de productie van bouwstenen voor duurzame verpakkingsmaterialen.

De subsidieregeling is uitgeschreven binnen 'Agri en Food', een van de negen economische topsectoren. Het gaat om publiek-private samenwerking, waarbij bedrijven en overheid beide toezeggen geld te steken in een project. Bedrijven hebben toegezegd samen 25 miljoen te investeren in de 48 projecten. Ook kennisinstellingen zoals TNO doen mee.