AMSTERDAM - Geen enkele partij heeft gereageerd op de openbare aanbesteding van luchthaven Twente. Lokale overheden zochten een nieuwe uitbater voor het militaire vliegveld dat al enkele jaren niet meer in gebruik is.

Dat meldde Area Development Twente (ADT), de organisatie die de aanbesteding leidt.

Er waren drie consortia van bedrijven geïnteresseerd in de exploitatie. Waarom zij uiteindelijk geen bod hebben uitgebracht, zoekt ADT nog uit.

De gemeente Enschede en de provincie Overijssel, die via ADT het beheer voeren over de luchthaven, zijn teleurgesteld dat de aanbesteding marktpartijen niet heeft kunnen verleiden. Zij hoopten dat een hernieuwde opening van het vliegveld voor meer werkgelegenheid zou zorgen. Bekeken wordt of een deel van de ontwikkelingsplannen voor de luchthaven alsnog door kan gaan. Hierover wordt in februari duidelijkheid verwacht.

Stimulans

"Hiermee is een prachtige kans voor Twente op het realiseren van meer banen en duurzame innovatie door het aanbesteden van de luchthaven op dit moment niet geslaagd", treurt ADT-voorzitter en burgemeester van Enschede Peter den Oudsten. "Maar hiermee komt geen einde aan ons doel om de economie van Twente een flinke stimulans te geven."

De luchthaven was sinds de Tweede Wereldoorlog in gebruik als militair vliegveld. In 2003 besloot het ministerie van Defensie om de vluchten op Twente te staken.