AMSTERDAM - De directeur en een voormalige directeur van regionale netbeheerder Rendo in Meppel zijn dinsdagochtend aangehouden voor het oplichten van hun werkgever.

De twee worden ervan verdacht bij de bouw van een nieuwe energiecentrale in Steenwijk in 2007 miljoenen euro's achterover te hebben gedrukt.

Justitie denkt dat de twee verdachten het geld van Rendo via een andere onderneming naar hun privérekeningen hebben doorgesluisd, meldt het functioneel parket van het Openbaar Ministerie dinsdag.

Dit bedrijf was mede opgericht door de directeuren. Ze kregen bij de oprichting zelf zestig procent van de aandelen in handen. Die werden niet op eigen naam gesteld, maar op die van een gelieerde vennootschap of op naam van hun echtgenotes en een stroman.

Aandelenpakket

De twee verkochten hun aandelenpakket eind 2009 met miljoenen euro's winst aan een derde onderneming die de nieuwe energiecentrale beheert.

Van dit bedrag is tot nu toe minimaal de helft betaald op bankrekeningen van aan beide directeuren gelieerde vennootschappen. De miljoenen zijn betaald uit leningen die door Rendo werden verstrekt om de centrale te financieren.

Derde oud-directeur

Een derde oud-directeur van Rendo is aangehouden voor betrokkenheid bij de oprichting van de onderneming die de centrale beheert. Er zijn geen aanwijzingen dat hij heeft geprofiteerd van de door Rendo verstrekte leningen.

Ook twee directeuren van het bedrijf dat de centrale beheert zijn aangehouden op verdenking van het doorsluizen van een deel van de leningen naar de directeuren van Rendo.

Het onderzoek komt voort uit een ander nog lopend onderzoek van de fiscale opsporingsdienst FIOD tegen de voormalig directeur van Rendo. In dat onderzoek wordt hij verdacht van het aannemen van een miljoen euro aan steekpenningen bij de overname van een deel van Rendo in 2006 door Electrabel.