AMSTERDAM - Als het kabinet geen extra compensatie biedt voor de verhoging van de AOW-leeftijd, stapt een groep ouderen naar de rechter.

Volgens de stichting Begag lopen ouderen al snel zevenhonderd tot twaalfhonderd euro mis voor elke maand die ze extra op hun AOW moeten wachten. De stichting spreekt van willekeur en van inbreuk op eigendomsrecht.

De stichting roept minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) op tot volledige compensatie voor de gederfde inkomsten. Het kabinet compenseert de mensen die een inkomen hebben tot 150 procent van het minimumloon. Mensen die meer verdienen krijgen niets. Die schieten er volgens initiatiefnemer Fred ter Hennepe te veel bij in.

Voornamelijk politiemensen, brandweermannen, ambulance- en defensiepersoneel zouden worden getroffen. "Deze mensen konden op een bepaalde leeftijd hun beroep niet meer uitoefenen en zijn met functioneel leeftijdsontslag gegaan", legt Ter Hennepe uit.

Volgens Ter Hennepe hebben zich bij de stichting al twaalfhonderd mensen gemeld. Een eventuele rechtszaak wordt namens minimaal tweehonderd ouderen gevoerd.