DEN HAAG - De omzet in de bouw is in het derde kwartaal met ruim 4 procent gedaald in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Het aantal faillissementen onder de bouwers steeg met 25 procent, terwijl het aantal banen daalde met 17.000 tot 355.000. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekendgemaakt.

In de eerste 9 maanden van 2012 daalde de bouwomzet met ruim 6 procent. In vergelijking met het topjaar 2008 komt de omzetdaling uit op ongeveer 15 procent.

Middelgrote bouwbedrijven kregen de zwaarste klappen met een omzetverlies van ongeveer 25 procent. De kleinere bouwbedrijfjes werden het minst hard getroffen door de crisis, met een omzetdaling van 2 procent.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages en index te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier en hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Sombere vooruitzichten

Het lijkt erop dat in de bouw niet snel nieuw werk zal ontstaan. Met name de verwachtingen voor de burgerlijke en utiliteitsbouw zijn negatief. De totale bouwsom van de verleende bouwvergunningen voor nieuwbouw van woningen en bedrijfsgebouwen daalde in de eerste acht maanden van dit jaar met 24 procent.

Met name het aantal bouwvergunningen in de nieuwbouw voor woningen (36 procent) en winkels (43 procent) is gedaald.

Btw-verlaging

Zelfstandigen Bouw, een belangenbehartiger van vaklieden in de bouw, pleit in een reactie voor een tijdelijke verlaging van de btw naar 6 procent om de branche een impuls te geven.

"De tijdelijke verlaging in 2010 en 2011 heeft het werk in de bouw aantoonbaar positief beïnvloed. Komt er nu weer tijdelijk 6 procent btw, dan levert dat ook de schatkist meer op'', zegt voorzitter Charles Verhoef.

Malaise

Eind november toonde onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) al aan dat de malaise in de bouw voorlopig aanhoudt. De totale bouwproductie daalt in 2012 met 7 procent, terwijl deze in 2013 met nog eens 3 procent zal afnemen.

In de woningbouw vallen de zwaarste klappen. Volgens het rapport van de EIB zullen de investeringen daar dit jaar en volgend jaar met 16 procent afnemen.