AMSTERDAM – De aanbieder van privéchauffeurs Uber is maandag in Amsterdam gelanceerd. “We willen echt een ervaring aanbieden”.

Met Uber kunnen gebruikers via een app privéchauffeurs in de buurt zien en deze reserveren. Waar het bedrijf in Amerika vooral bekend staat als een taxidienst, wil Uber zich in Amsterdam alleen richten op luxe vervoermiddelen, benadrukt Niek van Leeuwen, die het bedrijf leidt in de hoofdstad.

“Het verschil met de voertuigen in Nederland wordt een stuk kleiner dan in Amerika. Daar kregen we problemen omdat we daar concurreerden met de 'yellow cabs'.” Uber kreeg in de VS namelijk te maken met taxi's die het alleenrecht hadden op het aanvaarden van creditcardbetalingen.

In Amsterdam gaat de chauffeurdienst alleen werken met 'Uber Black', luxe auto's zoals een BMW 7, Audi A8 en de Mercedes S-klasse. Ook kan een gebruiker SUV's reserveren. “Met die luxe auto's willen we echt een ervaring creëren”, zegt van Leeuwen. Uber gaat met ongeveer twintig chauffeurs in de hoofdstad van start.

Creditcards

Het bedrijf wil voorlopig nog niet denken aan andere betaalmethodes dan creditcards. “We willen wereldwijd opereren, dus dan is een creditcard het handigst. In Amsterdam heeft onze doelgroep er gewoon eentje. Daarnaast is Groupon, dat ook met creditcardbetalingen werkt, groot geworden in Amsterdam. Dus voorlopig zien we geen problemen”, aldus van Leeuwen.

 

Over verdere uitbreidingen in Europa kan het bedrijf nog niets zeggen. Wel past het bedrijf de prijs per stad aan. Ook gaat Uber vanaf februari 2013 in Amerika weer beginnen met het aanbieden van taxiritten, omdat het contract van taxicentrales met creditcardmaatschappijen dan afloopt.

Prijzen

Een ritje met Uber kost in Amsterdam ongeveer evenveel als een normale taxirit inclusief fooi. Het bedrijf hanteert een minimumtarief van 12 euro. Ook geldt een basistarief van 6 euro. Onder de 18 kilometer per uur komt daar 2,34 euro per kilometer bij. Boven die snelheid rekent Uber 75 eurocent per minuut.