ROTTERDAM - Gemeenten in de regio’s Rijnmond, Midden-Holland en de Drechtstreek verminderen de regeldruk verder dan door de Kamer van Koophandel (KvK) Rotterdam wordt gevraagd.

In totaal zijn 209 regels ondernemersvriendelijker gemaakt en zijn ruim 100 zaken in voorbereiding om te worden vereenvoudigd.

Dat blijkt uit de zogeheten ranking the rules 2012, een nieuwe jaarlijkse ranglijst van regelvriendelijke gemeenten in het werkgebied van KvK Rotterdam.

De lijst kwam tot stand in samenwerking met lokale ondernemersverenigingen. Dordrecht gaat met 12 gerealiseerde vereenvoudigingen aan kop. Bernisse is hekkensluiter omdat die gemeente 14 van de 20 best practices, de best bewezen werkmethoden, niet wil overnemen.

Eenvoudige aanpassingen

Het gaat vaak om eenvoudige aanpassingen, zoals een permanente vergunning voor de jaarlijks terugkerende oliebollenkraam, de digitale afgifte van een parkeervergunning voor één dag aan aannemers of afschaffing van een vergunning voor een horecagelegenheid die heeft bewezen nooit overlast te veroorzaken.

"Uit de stand blijkt dat veel gemeenten meer regels aanpakken dan de tien waar de ondernemers in eerste instantie om vragen’’, aldus de KvK, die stelt dat het nieuwe regeerakkoord vraagt om de merkbare regeldruk te verminderen.