LONDEN - De industrie in de eurozone is in november opnieuw gekrompen, maar in een iets minder sterk tempo dan een maand eerder. Dat maakte marktonderzoeker Markit maandag bekend.

De inkoopmanagersindex voor de industrie noteerde een stand van 46,2, tegen 45,4 een maand eerder. Economen gingen in doorsnee uit van 46,2. Een stand van meer dan 50 duidt op groei, daaronder op krimp. De PMI-index voor de industrie in het eurogebied staat nu al 16 maanden op rij onder de 50.

In Duitsland, de grootste economie van Europa, zakte de index in november voor de negende maand op rij. In Frankrijk ging de bedrijvigheid in de industrie eveneens voor de negende maand op rij achteruit. In Spanje was dit 19 maanden op rij en voor de Italiaanse industrie hield de krimp al 16 maanden achter elkaar aan.

November

Eerder bleek al dat in Nederland de industriële activiteit in november ook is afgenomen. De index zakte naar 48,2, van 48,9 een maand eerder. De stand van november is de laagste in 6 maanden. Dit jaar kwam de Nederlandse index alleen in september en in februari boven de 50 uit.

De Britse industrie toonde in november eveneens krimp. De krimp viel wel minder sterk uit dan verwacht en was ook minder sterk dan een maand eerder. De Britse industrie is al sinds april in mineur.

Volgens de onderzoekers van Markit geven de cijfers aan dat de recessie in de eurozone in het vierde kwartaal verder is verdiept. Het onderzoek van Markit wordt maandelijks gehouden onder 3000 bedrijven.