AMSTERDAM – Het Europese bureau voor de statistiek Eurostat en de Belgische regering zijn het oneens over hoe de staatssteun aan de noodlijdende Frans-Belgische bank Dexia in de boeken moet worden opgenomen.

Volgens Eurostat moet België het geplande bedrag van 2,92 miljard euro opvoeren als kosten op de begroting. België is het hier niet mee eens en ziet de steun als een investering die niet in de begrotingsboeken hoeft te worden opgenomen. Dit melden verschillende media dit weekend.

Een woordvoerder van het Belgische ministerie van Financiën zei tegen persbureau Reuters dat Eurostat nog niet alle gegevens had ontvangen om een goede inschatting te kunnen maken. “Dit is slechts een eerste aanbeveling van Eurostat.”

Begrotingstekort

Volgens de Belgische minister van Financiën Steven Vanackere betreft het slechts een boekhoudkundige kwestie. Maar als Eurostat gelijk krijgt, dan is dat wel een zure boekhoudkundige kwestie, omdat België net besloten heeft tot een extra bezuinigingsronde van 3,4 miljard euro, om het begrotingstekort terug te brengen van 2,8 procent van het BNP dit jaar tot 2,15 procent volgend jaar. Volgens Europese regels mag dit tekort maximaal 3 procent zijn.

Vorige maand maakten Frankrijk en België bekend samen 5,5 miljard euro in de noodlijdende Dexia-bank te stoppen.