Nederland kent talloze bijzondere werkplekken. Deze week een kijkje in de keuken bij Tony's Chocolonely.

In samenwerking met WOVOX.com.

Tony’s Chocolonely is het hersenkind van journalist Teun van de Keuken. In 2003 doet hij namens de Keuringsdienst van Waarde een jaar lang onderzoek naar de cacao-industrie.

Hij ontdekt dat maar liefst 20 procent van alle cacao-plantages aan de kust van Ivoorkust, één van ‘s werelds grootste cacao-producenten is, zichzelf via slavernij bedruipt.

Teun, een groot liefhebber van chocolade, voelt zich medeplichtig en bestempelt zichzelf tot chocolade-crimineel. Daarmee weet hij zelfs officieel aangifte te doen bij de Officier van Justitie.

Zijn zaak wordt niet-ontvankelijk verklaard en ook bij het Hooggerechtshof haalt hij bakzijl. Ondertussen ziet hij dat chocolade-fabrikanten zich weinig roeren om de situatie te verbeteren. Dus neemt hij het heft in eigen handen.

Keten-regisseur

Wat begint als de eerste officiële (lonely) slaaf-vrije reep loopt al snel uit de hand. En wel zo dat wij laatst konden kijken bij het team van Tony’s in de Amsterdamse Westergasfabriek.

Hier werken niet alleen de Chief Chocolate Officer, sales mensen en marketeers: Tony’s heeft een heuse keten-regisseur, iemand die zich inzet om de reis van cacao-boon naar reep van begin tot eind transparant en traceerbaar te maken. En sinds kort heeft het kantoor een Choco Lab, een glazen ruimte waar het team experimenteert met nieuwe smaken en variaties.
 

Klik hier voor meer foto’s en info over de werkplek.

Foto’s: Kiril Dimitrov voor WOVOX, gepubliceerd onder een Creative Commons licentie.