AMSTERDAM - De economie van de eurozone krimpt volgend jaar verder. Dat stelden de banken BNP Paribas en Goldman Sachs vrijdag.

BNP Paribas voorziet voor 2013 een economische krimp van 0,4 procent in de eurozone, Goldman Sachs verwacht een achteruitgang met 0,2 procent. Beide banken gingen bij de vorige ramingen nog uit van een bescheiden groei volgend jaar. Die voorzien ze nu pas in 2014.

Bezuinigingen en de afbouw van schulden blijven de euro-economieën de komende jaren domineren, denkt Goldman Sachs. De Amerikaanse bank verwacht daarom in de periode van 2014 tot en met 2016 slechts een matig herstel.

Pessimistischer

BNP Paribas denkt dat de Nederlandse economie volgend jaar met 0,3 procent krimpt. Daarmee is de Franse bank veel pessimistischer dan het Centraal Planbureau (CPB), dat in zijn laatste ramingen nog uitging van een groei met 0,75 procent.

Volgens de bank blijven de uitgaven van consumenten dalen door de hoge schuldenlast en de toenemende werkloosheid. Daarnaast hebben bedrijven steeds meer moeite om aan financiering te komen.

Huizenmarkt

De huizenmarkt blijft het grootste gevaar voor de Nederlandse economie, waarschuwt BNP Paribas. Ongeveer 20 procent van de huizenbezitters kampt met een schuld die hoger is dan de waarde van hun huis.

Het aantal achterstallige betalingen kan volgens de bank daarom snel toenemen als de werkloosheid stijgt.