WASHINGTON - De economie van de Verenigde Staten is in het derde kwartaal met 2,7 procent gegroeid op jaarbasis. Dat blijkt uit herziene cijfers die donderdag door het ministerie van Handel werden gepubliceerd.

In een eerdere raming in oktober werd nog een groei van 's werelds grootste economie gemeld van 2 procent. Economen rekenden in doorsnee op een herzien cijfer van 2,8 procent.

De Amerikaanse economie profiteerde in het derde kwartaal van een sterkere voorraadopbouw en export dan eerder gedacht.

Daarmee werden zwakker dan eerder gemelde consumentenuitgaven gecompenseerd. Die namen met 1,4 procent toe, terwijl eerder een stijging werd gerapporteerd van 2 procent. De consumentenbestedingen zijn goed voor circa 70 procent van de Amerikaanse economie.

Minder uitkeringen

Daarnaast zijn in de Verenigde Staten zijn de afgelopen week minder uitkeringen aangevraagd dan in de week daarvoor. In totaal vroegen mensen zonder werk 393.000 uitkeringen aan, tegen een naar boven aangepast aantal van 416.000 in de periode daarvoor. Economen hadden gerekend op 390.000 aantal aanvragen.

In totaal hebben nu 3,28 miljoen Amerikanen een uitkering. Dat is flink lager dan de (naar boven bijgestelde) 3,36 miljoen een week eerder en ligt ook onder de verwachting van economen (3,32 miljoen).