DEN HAAG - Een Nederlands biertje op een Frans terras gaat gauw 1,50 euro duurder worden door de Franse biertaks die in een klap met 160 procent omhoog gaat. De export van de Nederlandse bierbrouwers naar Frankrijk zal daardoor extra onder druk komen te staan.

Daarvoor waarschuwde Cees-Jan Adema, directeur van de Nederlandse Brouwers, donderdag.

Hij wil dat Brussel het plan van de Fransen snel van tafel veegt, omdat het indruist tegen alle fundamenten van een vrije markteconomie. "Wij worden hierdoor benadeeld want de accijnsverhoging geldt alleen voor bier.

Het prijsverschil met wijn wordt zo wel heel erg groot'', stelt Adema. De koepelorganisatie Brewers of Europe voert momenteel gesprekken met de Europese Commissie om te kijken of de accijnsverhoging in de haak is.

Export

Nederlandse brouwers produceren jaarlijks 24 miljoen hectoliter bier. Daarvan wordt 14 miljoen geëxporteerd. Ruim 5 procent van de export gaat naar Frankrijk.

De Fransen besloten om de accijnzen op bier met liefst 160 procent te verhogen, terwijl de belasting op wijn, waar Frankrijk groot in is, ongemoeid wordt gelaten.