AMSTERDAM – De overlevingskans van bedrijven daalt. Vijf jaar na de start bestaat nog 54 procent van de ondernemingen, zo laat de Kamer van Koophandel (KvK) donderdag weten.

In 2011 was dit nog 55 procent. Naarmate een onderneming langer bestaat, neemt de overlevingskans af. Zo bestaat van de bedrijven die in 2008 gestart zijn, dit jaar nog 61 procent. Van de ondernemingen die in 2011 gestart zijn, is nog 91 procent actief.

Vooral in de detailhandel is het slecht gesteld met de overlevingskans, hier bestaat na vijf jaar nog maar 39 procent. De horeca komt er met 40 procent al niet veel beter vanaf.

In de landbouw hebben ondernemingen de grootste kans om te overleven. Na vijf jaar is 65 procent van de bedrijven nog actief. Ondernemers in de bouw scoren gemiddeld, maar de KvK verwacht dat het aantal afvallers in die sector volgend jaar zal toenemen.

Eerder werd al duidelijk dat het aantal starters in 2012 met bijna vier procent daalt ten opzichte van vorig jaar. Alleen in de horeca duiken meer beginnende ondernemers op.