AMSTERDAM - Slecht nieuws voor alle autoliefhebbers in Nederland: de AutoRAI 2013 gaat definitief niet door. Dat was de conclusie van overleg tussen de betrokken partijen eerder vanmiddag.

Dat meldt de AutoRAI in een persbericht. De AutoRAI meldt: "Door de economische ontwikkeling in de automotive sector is gebleken dat het niet mogelijk is om een volwaardig evenement te organiseren."

"Wel zal er met dezelfde partijen gekeken worden of in de toekomst een gewijzigde opzet van het evenement mogelijk is. Naast AutoRAI zal om dezelfde reden ook AutovakRAI 2013 geen doorgang vinden. Het jaarlijkse evenement voor fleetmanagers, Fleet Expo, gaat wel door op 2 april 2013."

Druk

“Als gevolg van de economische situatie is gebleken dat importeurs en toeleveranciers in de auto-industrie flink onder druk staan. Gezamenlijk hebben we een afweging moeten maken en helaas pakt dit voor de AutoRAI 2013 niet goed uit”, aldus Olaf de Bruijn, directeur RAI Vereniging.

Het rommelde al lange tijd rond de AutoRAI 2013. Veel exposanten hikten door gekrompen marketingbudgetten aan tegen de hoge standprijzen op de AutoRAI.

Een goedkopere opzet met zeecontainers en 'themawerelden', die er in 2009 voor zorgde dat het tweejaarlijkse evenement toch door kon gaan, was dus ook geen optie waar de exposanten en de RAI-organisatie zich dit jaar in konden vinden.

 AutoRAI

Sinds de eerste rijwieltentoonstelling in 1895 werd alleen tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog ervoor gekozen om de show niet te laten doorgaan. De laatste keer dat het evenement plaatsvond was in 2011. Toen bezochten 270.348 autoliefhebbers het Amsterdamse RAI-gebouw.

Brancheorganisatie Bovag vindt het ''erg jammer'' dat het evenement niet doorgaat. ''Het is toch op dit tweejaarlijkse festijn waar de merken zich kunnen etaleren en zich van hun beste kant kunnen laten zien'', aldus een woordvoerder.

''Zo was op de vorige editie het elektrische vervoer prominent aanwezig. Maar we weten dat de sector onder druk staat. Vier jaar geleden hing de AutoRAI ook al aan een zijden draadje. Toen ging het nog net wel door.''