BRUSSEL - Nederland wordt de komende tijd door Brussel extra in de gaten gehouden. In ons land zijn mogelijk economische onevenwichtigheden die niet goed zijn voor de Europese Unie.

Dit heeft de Europese Commissie woensdag bekend gemaakt. Het is de eerste keer dat Nederland op deze manier door Brussel wordt gevolgd.

Brussel is vooral bezorgd over de negatieve ontwikkeling van de schuldbalans van veel gezinnen. Nederlanders hebben 'een zeer hoge hypotheek terwijl hun inkomsten dalen', zo stelt de Commissie.

Ook noemt Brussel de vooruitzichten voor de woningmarkt ongunstig. De Commissie verwacht dat de economische groei afneemt, wegens een dalende binnenlandse vraag. De Nederlandse export blijft het wel goed doen, aldus Brussel, dat zorgt voor een overschot op de handelsbalans.

Werkloosheid

Er wordt door Brussel onder meer gekeken naar het concurrentievermogen van Nederland, de werkloosheid, de huizenmarkt, de schuldpositie en de wisselwerking met de financiële sector.

Dat Nederland extra in de gaten wordt gehouden betekent niet dat er meteen maatregelen uit Brussel volgen. Wel vraagt Brussel Nederland waarschijnlijk om een evaluatie van de risico's voor de Nederlandse economie.

Andere landen

Nederland is niet de enige lidstaat waar door Brussel extra op wordt gelet: nog 13 andere landen kunnen een beoordeling van de Commissie tegemoet zien.

Dit zijn België, Bulgarije, Denemarken, Spanje, Frankrijk, Italië, Cyprus, Hongarije, Malta, Slovenie, Finland, Zweden en Groot-Brittannië.