AMSTERDAM – Roland Kahn, oprichter van Coolcat en tevens eigenaar van MS Mode en America Today, kocht Sapph naar eigen zeggen uit "pure geiligheid". Maar zakelijk gezien was de aankoop van het lingeriemerk "niet de beste zet".

"Wij dachten dat het een veel mooier, beter en bijzonderder bedrijf was dan het bleek te zijn", vertelt Kahn. "Sapph was in grote moeilijkheden, waardoor we kort de tijd hadden. We wisten dat het een puinhoop was, maar niet hoe groot. Het was een beerput die we aantroffen."

"Het bedrijf werd heel slecht geleid. Er zijn grote risico’s genomen die niet nodig waren. Ondernemen is risico nemen, maar het zijn gecalculeerde risico’s. Je moet je verstand en je analytisch vermogen gebruiken. Dat is in veel gevallen niet gebeurd, met alle gevaren en risico’s van dien."

Sapph

"We zijn al het oude zeer aan het opruimen. We hebben in de beginfase ook nieuw zeer gecreëerd, omdat we niet voldoende kennis en ervaring hadden. Lingerie is toch weer net een ander vak dan kleding, daar heb ik me op verkeken."

Op de vraag of Kahn Sapph zou kopen als hij weer voor de keuze stond, antwoordt hij duidelijk: "Met de kennis van nu niet." Hij voegt er snel aan toe: "Maar we gaan er een groot succes van maken."

"We gaan het bedrijf professionaliseren en eigen winkels openen. We hebben nu al pop-up stores, maar uiteindelijk willen we er een mooie winkelketen van maken. We hebben enorme verliezen geleden, maar we verwachten het volgend jaar licht winstgevend te hebben."

Marlies Dekkers

Kahn was niet de enige die interesse had om Sapph over te nemen. Hij vertelt dat Marlies Dekkers, waarmee het bedrijf behoorlijk in de clinch lag, ook interesse had. "Marlies Dekkers had het idee om verschillende platformen te creëren; om Marlies Dekkers hoog te positioneren en Sapph daaronder. Maar als je zo met elkaar gestreden hebt, heb je de kans om samen te werken naar de Filistijnen geholpen."

"Het is niet erg om met mensen te strijden, maar het moet altijd met respect gebeuren. Dat is volgens mij hier aan beide kanten niet gebeurd. Dat was een van de eerste dingen die ik opgelost wilde hebben, omdat ik vanuit zo’n cultuur niet wilde opereren."

Ambitie

Kahn wist al jong waar zijn ambitie lag. "Op mijn zestiende werkte ik in een kledingwinkel en riep ik al dat ik een grote winkelier ging worden: 'Ik ga misschien wel 10 winkels openen'. Daar werd toen heel hard om gelachen."

Kahn heeft inmiddels meer dan 600 vestigingen van Coolcat, America Today en MS Mode in de Benelux, Duitsland, Frankrijk en Spanje. Samen goed voor een omzet van circa 460 miljoen euro.

Investeringen

Daarnaast verdient hij geld met groothandel, zo levert hij via een Chinees bedrijf aan onder meer Zara, en door te investeren in vastgoed en bedrijven. "In de Kalverstraat hebben we een aantal panden, waar we zelf niet in zitten. Zo hebben we panden in heel Nederland, België en Duitsland en sinds kort ook in Amerika."

Samen met veertig andere "succesvolle en toonaangevende" ondernemers vormt hij een investeringsclub genaamd Synergia die investeert in allerlei soorten bedrijven. "Een stukje risicospreiding", noemt Kahn het.

Geld

"Ik had misschien veel meer geld kunnen verdienen als ik me alleen met vastgoed of investeringen had bezig gehouden, maar geld is voor mij geen drijfveer. Wel toen ik begon: Mijn vader is failliet gegaan en mijn opa heeft door de oorlog twee keer opnieuw moeten beginnen."

Kahn vertelt dat hij uit een Joods gezin komt. "Economische veiligheid heeft vanuit onze historische achtergrond een extra waarde. Als je financieel sterk staat, ben je veel flexibeler. Dan kan je minder gauw wat gebeuren dan als je ergens achter in de rij moet gaan staan. Zodra die financiële zekerheid er was, kon ik me overgeven aan het spel van ondernemen."

Kansen

Zijn ambities zijn nog steeds groot. "We willen een miljardenbedrijf worden. Niet zozeer om het bedrag, maar omdat we daar heel veel van kunnen leren en mensen de kans kunnen geven mee te groeien. In een groot bedrijf heb je grote kansen; in een klein bedrijf kleine kansen."

"Ik heb altijd groot gedroomd. Ik kwam er snel achter dat ik niet pas als een radertje in een netwerk. Ik heb een veel te grote bek. Ik weet veel te goed wat ik wil. Ik ben beter geschikt als klein baasje dan als grote knecht. Inmiddels ben ik geen klein baasje meer; ik heb 5500 medewerkers. Dat is echt kicken."

Geluksvogel

Hij spreekt bewust over medewerkers en niet personeel. "Ik probeer mijn mensen te laten zien dat ze passie in hun leven kunnen brengen door te excelleren op hun eigen niveau. Niet iedereen heeft het geluk om geboren te zijn als Roland Kahn."

"Ik ben een enorme geluksvogel. Je moet maar geboren worden met die talenten en de kans hebben om die talenten te ontplooien. Ik ben zonder een centje begonnen. Ik gun iedereen wat ik zelf heb, maar dan wel als voorwaarde dat mensen er net zo hard voor moeten werken."