AMSTERDAM - Samsung Benelux moet zijn winsten over de Samsung Galaxy S, S II en Galaxy Ace afstaan aan Apple. Als de omvang van de netto winsten vanaf 27 juni 2011 te onduidelijk is, moet een schadevergoeding worden betaald. 

Dat heeft de rechtbank van Den Haag woensdag bepaald.

Het gaat alleen om producten die draaien op een oudere versie van het besturingssysteem Android. Producten die versies nieuwer dan 2.1.1. hebben, waaronder de Galaxy Tab en Samsung Galaxy S3, vallen buiten de uitspraak.

De producten van Samsung werden in augustus vorig jaar al teruggeroepen en uit de winkels gehaald. Mocht Samsung Benelux de producten toch nog verkopen, dan moet er per dag een boete van honderdduizend euro betaald worden.

Virtuele fotoalbums

De rechtszaak draaide om de wijze waarop gebruikers door hun gemaakte foto's kunnen bladeren. Bij apparaten die draaien op Android 2.1.1, lijkt dit te veel op de manier waarop iPhones en iPads omgaan met zijn virtuele fotoalbums.

Het geschil tussen Samsung en Apple is het zoveelste in de strijd tussen de twee techproducenten. Eerdere rechtszaken in Groot-Brittannië en Duitsland gingen ook om het bladeren tussen foto's, maar die zaken verschillen volgens de rechtbank te veel om deze als referentie op te geven in de Haagse rechtszaak tussen Apple en Samsung.