AMSTERDAM – In Ierland is een langdurige babyboom ontstaan door de financiële crisis en de economische malaise die daarop volgde.

In 2009 werd een recordniveau bereikt en sindsdien is het aantal nieuwgeborenen niet gedaald, zo schrijft persbureau Reuters.

Een rij babywagens voor een café is nu een kenmerk van de crisis geworden, net zoals lege kantoorblokken en grote drukte bij banenmarkten.

In 2009 werden er 75.554 baby’s geboren in Ierland, ongeveer 10.000 meer dan in 2006. Vorig jaar daalde het aantal licht naar 74.650 baby’s.

Hausse

“Tijdens de hausse kon je geen hypotheek betalen als je niet 2 banen had en erg lange uren maakte”, legt Bord Thistle (39) uit terwijl ze het kraamziekenhuis in Dublin verlaat. “Waarom geen familie beginnen nu de markt afkoelt. Het is een geweldige mogelijkheid.”

In het ziekenhuis wordt elke ruimte gebruikt van het 19e eeuwse gebouw. Soms moesten aanstaande moeders worden geholpen in tijdelijke gebouwen bij de parkeergarage.

Emigratie

De babyboom kan de emigratie tijdens de crisis helpen compenseren. Per dag verlieten ongeveer 250, vooral jonge, mensen Ierland om ergens anders een toekomst te zoeken.

Het Europees statistisch bureau heeft voorspeld dat de Ierse bevolking de komende 25 jaar met een kwart zal stijgen, tegenover een groei van gemiddeld 5 procent in de Europese Unie.