AMSTERDAM - De helft van de landen in de Europese Unie heeft al de beschikking over supersnel breedband internet. Hiermee is Europa goed op weg haar doel te bereiken.

Dit blijkt uit onderzoek van het Britse onderzoeksbureau Point Topic.

Volgens de onderzoekers heeft 96 procent van de Europese huishoudens de beschikking over basis breedband internet, dat op zijn minst een snelheid betekent van 144 kilobytes per seconde

Vijftig procent van Europa heeft echter al de beschikking over supersnel breedband (NGA), dat 30 megabits per seconde verstrekt.

In Nederland, België en Malta beschikt 98 procent al over supersnel breedband internet. In Italië, Griekenland en Cyprus ligt het percentage dat beschikt over supersnel breedband internet onder de 11 procent. In de overige landen varieert dit percentage tussen de 35 en 75 procent.

Doel

De Europese Unie heeft als doel al zijn huishoudens in 2020 te voorzien van supersnel breedband internet.

DG Connect, de afdeling van de Europese Commissie die verantwoordelijk is voor de 'Digitale agenda', hoopt het internet en andere digitale technologieën te benutten om de duurzame economische groei te stimuleren.

Neelie Kroes, Europees commissaris voor de digitale agenda, wil dat er 7 miljard wordt geïnvesteerd in breedband om de doelen te behalen. Dit investeringsbedrag moet door particuliere fondsen ruimschoots terug worden verdiend.