AMSTERDAM - Het Arnhemse stadion Gelredome is onderhands verkocht aan de Rabobank. Het stadion, waar voetbalclub Vitesse zijn thuiswedstrijden speelt, was eigendom van vastgoedbedrijf Eurocommerce, dat afgelopen zomer failliet ging.

Dit meldt de NOS.

Het vastgoed Eurocommerce is opgekocht door nieuwe bv's die door de schuldeisers zijn gefinancierd.  Hiermee is het mogelijk dat Eurocommerce een doorstart kan maken. Onder andere Rabobank en ING hadden nog geld te goed van Eurocommerce.

Dinsdag gaf een rechter toestemming voor de onderhandse verkoop. Eerst was er een openbare veiling gepland.

De banken vroegen een maand geleden toestemming van de curator om 44 panden van Eurocommerce onderhands te verkopen.

Bezwaar

Een investeerder in Eurocommerce tekende echter bezwaar aan tegen de onderhandse verkoop. Hij vreesde voor minder huuropbrengsten. Volgens de rechter zou daar echter ook sprake van zijn geweest bij een openbare veiling van de panden.

De banken willen met de onderhandse verkoop voorkomen dat de panden voor een veel lager bedrag van de hand gaan, en er dus meer schuld overblijft. De rechter onderschrijft dit op basis van taxatierapporten en het feit dat er geen hogere biedingen zijn gedaan.

Failliet

De banken hebben gezamenlijk ongeveer zevenhonderd miljoen euro aan Eurocommerce uitstaan. Het vastgoedbedrijf uit Deventer werd in juli failliet verklaard.

Door de hoge leegstand en onduidelijke contracten hadden de financiers de geldkraan dichtgedraaid. Naar de voormalige directeuren loopt een strafrechtelijk onderzoek vanwege valsheid in geschrifte en oplichting van banken.