AMSTERDAM – Spraakbesturingssysteem Siri van Apple wordt geïntegreerd in auto’s van ten minste zes fabrikanten. Bestuurders kunnen zo hun telefoon besturen, terwijl ze achter het stuur zitten.

General Motors, fabrikant van Chevrolets, heeft de primeur. Begin 2013 is de software van drie automodellen in staat om met Siri te communiceren.

Met Siri kunnen gebruikers hun stem gebruiken om hun iPhone te besturen. De software in auto’s moet ervoor zorgen dat bestuurders met een druk op de knop in het stuur contact maken met Siri, zodat zij handsfree kunnen bellen of door muziek kunnen bladeren.

Steeds meer auto’s worden ‘slimmer’ door de toevoeging van software en de koppeling met smartphones lag dan ook op de loer. Ook BMW, Toyota, Mercedes-Benz, Honda en Audi hebben aangegeven dat zij modellen geschikt maken voor Siri.

Het besturen van een smartphone in auto’s met een stem is niet geheel nieuw. Ford maakte eerder dit jaar een soortgelijk systeem voor iPhones, maar daar was een USB-verbinding voor nodig.