AMSTERDAM - Drie op de tien mensen die overstappen naar een andere zorgverzekeraar sluiten alleen nog een basisverzekering af. Dat meldt vergelijkingssite zorgkiezer.nl op basis van eigen onderzoek.

Nu heeft nog ruim 88 procent van de verzekerden een aanvullende verzekering. "Je ziet dat consumenten de aanvullende verzekering dit jaar extra kritisch tegen het licht houden", licht Peter Ruys van Zorgkiezer toe.

"Wie een of twee keer per jaar voor controle naar de tandarts gaat, heeft eigenlijk geen aanvullende tandartsverzekering nodig. Zo kan de consument tientallen euro's besparen."

Een andere vergelijker, 2013zorgverzekering.nl, meldt maandag op basis van eigen onderzoek dat verreweg de meeste Nederlanders hun zorgverzekering voor volgend jaar met het minimaal wettelijk verplichte eigen risico afsluiten.

Eigen risico

Ruim 92 procent kiest voor het verplichte eigen risico van 350 euro. Voor het maximale eigen risico van 850 euro kiest 6,5 procent.

Volgens Zorgkiezer loont het om over te stappen. Het verschil tussen de duurste en de goedkoopste verzekeraar is 318 euro. De site verwacht dat dit jaar een recordaantal mensen als gevolg van de crisis gaat overstappen. Vorig jaar stapten een miljoen mensen naar een andere verzekeraar.

Lees hier meer over zorgverzekeringen