AMSTERDAM - Het verplichte eigen risico in de zorg van 350 euro is met een aparte verzekering te omzeilen. Mensen jonger dan veertig jaar betalen daarvoor 150 euro per jaar.

Mensen ouder dan veertig jaar betalen 210 euro, zegt het nieuwe zorglabel Zorgeloos dinsdag in De Telegraaf.

Zorgeloos is de eerste verzekeraar die het eigen risico verzekert. Het eigen risico is mede bedoeld om mensen bewust te maken van de zorgkosten. De bedoeling is dat mensen hierdoor minder onnodig medicijnen gebruiken of behandelingen vragen.

Voor chronisch zieken kan de verzekering uitkomst bieden, aangezien een deel van hen vaak ieder jaar de volle mep aan eigen risico moet betalen. De vraag is echter hoe de verzekeraar overeind wil blijven als alleen deze chronisch zieken zich bij hen verzekeren. Per klant zijn de uitgaven dan ongeveer twee keer zo hoog als de inkomsten.

Lloyd's London

In Nederland kon het bedrijf dan ook geen verzekeraar vinden die garant wilde staan, maar in Engeland is wel een herverzekeraar gevonden in Lloyd's London. De voorwaarde is dat ook de basisverzekering bij het label wordt afgesloten. Op deze manier kan iedereen worden geaccepteerd. De premie voor die basisverzekering wordt niet vermeld.

De verzekeraar verwacht niet te worden overspoeld met mensen die allemaal hun eigen risico maximaal gebruiken. Er wordt ook gemikt op klanten die het voor hun eigen gemak willen afkopen.

De nieuwe polis toont aan dat het verplichte eigen risico helemaal geen rem is op de zorg, stelt SP-Kamerlid Renske Leijten in de krant. Volgens haar is nu aangetoond dat het 'gewoon een melkkoe' is die ouderen en chronisch zieken dupeert.

Lees hier meer over zorgverzekeringen