AMSTERDAM – De omzet van notariskantoren holt verder achteruit. Ook voor 2013 wordt een mager jaar verwacht. Meer kantoren zullen in het nauw komen.

Dit voorspellen analisten van het economisch bureau van ING.

In het eerste halfjaar van 2012 werd een omzetdaling gerealiseerd van 10 procent. Volgens de analisten betekent dit een inkomensdaling voor de gemiddelde notaris van 40 procent. Ongeveer een op de zes notarissen boekt een verlies dit jaar.

De dalende cijfers worden veroorzaakt door een prijs- en omzetdaling. Uit de onroerendgoedsector is in de eerste tien maanden van dit jaar een vijfde minder akten gekomen. De malaise op de woningmarkt speelt zo ook de notarissen parten.

Familiepraktijk

Uit de familiepraktijk ontvangen notarissen 10 procent minder overeenkomsten. De prijzen van notarissen zijn met 2,8 procent gedaald in de eerste zes maanden van dit jaar.

Vooral kleine kantoren zijn de dupe van de malaise. Grote kantoren en gespecialiseerde kantoren presteren vaak beter. ING adviseert dan ook kleine kantoren te gaan samenwerken om bijvoorbeeld van automatisering te profiteren.

Advocatuur

De advocatuur zit vooralsnog niet in een crisis. De juridische dienstverlening, die grotendeels wordt verzorgd door de advocatuur, zag de omzet nog stijgen met 2,2 procent.

Tegen de verwachting in presteert de insolventiepraktijk niet beter op dit moment. Door het hoge aantal faillissementen zou deze tak goede zaken moeten doen, maar de inboedel van bedrijven blijkt lang niet altijd omvangrijk genoeg voor de vergoeding van de advocaat.