DEN HAAG  - De volledige afschaffing van de belastingvrijstelling voor oldtimers gaat duizenden banen kosten. "De oldtimerbranche is een miljardentak in Nederland, dat wordt zwaar onderschat'', zegt Wim van Giersbergen, van de Stichting Oldtimerbranche Nederland, maandag.

Volgens Van Giersbergen, zelf eigenaar van een bedrijf gespecialiseerd in klassieke Volvo's, zijn de kabinetsplannen desastreus voor de branche. "We verkopen helemaal niks meer, de handel is van de een op de andere dag nagenoeg stilgevallen. Oldtimerliefhebbers blijven massaal weg door de onduidelijkheid over de uitvoering van de plannen'', aldus de ondernemer.

Zeker 1000 bedrijven in ons land houden zich volgens de stichting bezig met de verkoop van oldtimers.

Clubs

De branche bestaat echter niet alleen uit handelaren in klassieke auto's maar vooral uit aanverwante bedrijven die zich bezig houden met auto's spuiten, lpg inbouwen, onderdelen leveren en het aanbieden van oldtimerverzekeringen. "Er worden in ons land alleen al jaarlijks 170.000 hotelovernachtingen geboekt door oldtimerclubs, groepen mensen die bijvoorbeeld een lang weekend met elkaar op pad gaan'', aldus Van Giersbergen.

Brancheorganisatie Bovag begrijpt wel waarom de overheid afwil van de belastingvrijstelling voor oldtimers. "De import van diesels van voor 1987, die extreem veel meer uitstoten dan moderne diesels, wordt nu fiscaal gestimuleerd'', aldus een woordvoerder. Die 'stinkdiesels' worden vooral gebruikt voor woon-werkverkeer.

Het afgelopen jaar waren vooral oudere diesels zoals de Mercedes 190D populair om uit Duitsland te importeren en in te zetten voor dagelijks gebruik. Begin dit jaar reden er 269.000 wegenbelastingvrije auto's rond op de Nederlandse wegen.