BRUSSEL - Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) blijft vasthouden aan een stap-voor-stap benadering om Griekenland er bovenop te helpen. 

Hij ziet niets in het kwijtschelden van leningen aan het land. Dat zei de minister maandag voorafgaand aan overleg met zijn collega-ministers van Financiën van de eurolanden (eurogroep) in Brussel.

Het (gedeeltelijk) kwijtschelden van leningen aan Griekenland lijkt steeds meer de enige optie om de schuldenpositie van het land op lange termijn houdbaar te maken. Er wordt gesproken van het kwijtschelden van de helft van de geleende bedragen.

Andere manieren

''Dat zou direct om heel veel geld gaan. Wij proberen het echt op andere manieren'', zei Dijsselbloem. Hij doelde onder meer op het verlagen van de rentes op de leningen of het terugstorten van de winsten op obligaties. ''Dat heeft onze voorkeur en blijft onze insteek.''

Of de eurogroep maandag tot een besluit komt is maar de vraag. Er zijn volgens Dijsselbloem nog punten waar geen overeenstemming over is, zonder in detail te treden. De minister verwacht ''geen makkelijke dag''.

Griekenland is in afwachting van de uitbetaling van de volgende termijn aan noodsteun. De landen willen pas overgaan tot uitbetaling als er een oplossing is gevonden voor de schuldpositie van het land op lange termijn.