AMSTERDAM – Het ondernemersvertrouwen in Nederland heeft een dieptepunt bereikt. Ondernemers zijn vooral pessimistisch over hun personeelsbestand en hun omzetontwikkeling.

Dat blijkt maandag uit de resultaten van de Conjunctuurenquête Nederland (COEN), een onderzoek door onder meer de Kamer van Koophandel, VNO-NCW en MKB Nederland.

“Nu de crisis zich al vier jaar voortsleept hebben bedrijven geen vet meer op de botten. Vaak valt nergens anders op te besparen dan op loonkosten”, aldus het rapport. Het aantal ondernemers dat verwacht het personeelsbestand te moeten inkrimpen is toegenomen van 15,2 naar 17,5 procent.

In de bouw zijn ondernemers het meest pessimistisch over de werkgelegenheid. Ook in de sector vervoer verwachten veel bedrijven een krimp van het personeelsbestand. De detailhandel is wat optimistischer gestemd.

Lichtpuntje

Het enige lichtpuntje dat ondernemers nog zien is de ontwikkeling van de export. Bijna 21 procent van de ondernemers verwacht per saldo een toename, zes procent meer dan een jaar eerder.

Toch is dat niet voldoende om de investeringen op te krikken. Voor 2013 voorziet negen procent een afname van de investeringen.

Met betrekking tot de omzetontwikkeling is de handel het meest positief. Ruim 17 procent van de ondernemers in de detailhandel verwacht een omzettoename, in de groothandel ligt dat percentage op 14 procent. In de bouw verwacht daarentegen 62 procent een afname van de omzet.