Minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking blogt op NUzakelijk dagelijks over de handelsmissie naar Brazilie. ‘Eerst de contacten, dan de contracten.’

We scheren vlak over het water, langs de haven, de vrolijk gekleurde stadsrand en landen op de kleine luchthaven, midden in de stad. Rio, daar zijn we. We gaan meteen aan het werk. We hebben een gesprek met Gouverneur Sergio Cabral van de deelstaat Rio over de mogelijkheden die dit deel van het land biedt om handel te drijven.

Daarna is het tijd voor een heel ander hoogtepunt. Ik bied burgemeester Peas van Rio de Janeiro zes Tulpi-stoeltjes aan. Het is een symbolische gift ter ondersteuning van de grote stadsvernieuwing waarmee Rio de Janeiro zich voorbereidt op het WK. De Tulpi is ontworpen door Marco Manders, die er ook bij was.

Je kunt dit tulpvormige straatmeubel als een bloem openklappen, dan is het een stoel waarop je 360 graden kan ronddraaien. Als het regent klap je hem dicht en blijft de zitting droog. Ze staan ook mooi binnen bleek in de oude zaal met antieke kroonluchters waar we een groene en een gele Tulpi uitprobeerden. Een typisch voorbeeld van Nederland als designland.

Voetbal

Groen en geel mag dan de handtekening van Brazilië zijn, voetbal is misschien wel het meest bekende handelsmerk van dit land. Brazilië heeft een van ’s werelds grootste stadions: het Maracanã stadion telt bijna 80.000 zitplaatsen. Omdat het wordt verbouwd gingen we naar het daarnaast gelegen Maracanazinho (klein Maracanã in het Portugees).

Daar werden we opgewacht door voetbalheld Clarence Seedorf (hier beter bekend als Seedorfi), om een potje pannavoetbal te spelen met de Prins. Prins Willem Alexander kreeg een officieel voetbalshirt van het Braziliaanse nationale team, met achterop: 'Van Oranje'. Ook Aaron Winter en Pierre van Hooijdonk trapten een balletje mee. De Prins had er zichtbaar plezier in.

Contracten

Dit alles was de opmaat voor het tekenen van contracten die samenhangen met de twee sportevenementen de komende jaren. Zo tekende de Oranjecamping een overeenkomst met de Braziliaanse kampeervereniging voor het gebruik van kampeerplaatsen en sloot Amsterdam ArenA een verbintenis met OAS Arenas voor de ontwikkeling van stadions en alles wat daarbij hoort. Het is mijn hoop dat alle lagen van de bevolking zullen profiteren van het WK in 2014.

De donderdagavond was gereserveerd voor de ontvangst van honderden gasten in het Nationaal Historisch Museum, een groot wit gebouw met veel geschiedenis en grandeur. Het was van binnen met oranje tinten aangekleed. Ook daar sprak ik veel Nederlandse, maar ook Braziliaanse ondernemers. Juist hun verhalen, ervaringen, opmerkingen en beschouwingen zijn van essentieel belang voor een Handelsminister.

Terugverdienen

Na de bekendmaking van nog meer resultaten kijk ik een dag later met tevredenheid terug. ‘Eerst de contacten, dan de contracten’ is altijd het devies bij handelsmissies. En met die instelling ging ik ook op pad met de grootste Nederlandse handelsmissie ooit. Met prins Willem Alexander en prinses Máxima, de Arubaanse premier Eman, staatssecretaris Sander Dekker, Hans Biesheuvel van MKB-Nederland en ruim 150 Nederlandse ondernemers.

Maar uit de resultaten blijkt dat al die tijd en moeite die ondernemers hebben geïnvesteerd zich terugverdienen. We hebben veel bereikt. En dat begon al meteen op de eerste dag toen Hans Biesheuvel een samenwerkingsovereenkomst sloot met zijn Braziliaanse collega’s van SEBRAE en CNI. Ik kan dan ook niet anders dan met hem concluderen dat de missie een groot succes was.

We hebben Nederlandse bedrijven op de kaart gezet op een groeimarkt in een voormalig ontwikkelingsland. Ontwikkelingslanden uit het verleden zijn niet zelden de groeilanden van de toekomst. Ook daarom ben ik minister voor Buitenlandse Handel én Ontwikkelingssamenwerking.