RIJSWIJK - Minister Melanie Schultz (Verkeer) moet niet nog meer bezuinigen op de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Dat stelt Transport en Logistiek Nederland (TLN) zaterdag. TLN wil juist dat de inspectie meer capaciteit krijgt, om de transportmarkt goed te laten functioneren. De belangenorganisatie houdt zaterdag haar jaarcongres.

Schultz moet de komende regeerperiode ruim 2 miljoen euro bezuinigingen op de inspectie. Dat leidt er volgens TLN toe dat er straks nauwelijks nog inspecteurs zijn om de grote stromen vrachtverkeer uit binnen- en buitenland te kunnen controleren.

Wildwestpraktijken

Daardoor ontstaat ruimte voor sommigen om de regels te overtreden, waar goedwillende ondernemers dan weer de dupe van zijn. ''Wildwestpraktijken'', vreest TLN-voorzitter Alexander Sakkers. De concurrentieverhouding komt onder druk te staan, maar ook de veiligheid voor mens en omgeving.

De instantie roept de minister op om er snel over te gaan praten met alle betrokken partijen, zoals ook de Arbeidsinspectie en de sociale partners. De verwachting is namelijk dat de vervoersstromen door Nederland en Europa uiteindelijk alleen maar groeien. Goede controles zijn dan onontbeerlijk, vindt Sakkers.

Inspectiewerk

Schultz zei zaterdag dat de bezuinigingen niet het inspectiewerk zelf moet treffen, maar veel eerder gehaald moeten worden op gebouwen, stafdirecties en zogenoemde 'overhead'. De inspectie wil de handhaving en vergunningverlening zelf ontzien. Het aantal inspecteurs 'aan de poort ' zal, zoals het zich nu laat aanzien, niet verminderen.

Op het jaarcongres van TLN werden zaterdag in Kaatsheuvel de drie winnaars bekendgemaakt van de TLN Ondernemersprijs 2013. Winnaar in de categorie kleine bedrijven is Spijker Transport Service uit Zwijndrecht. In de categorie middelgroot ging de prijs naar Visser ATR uit Harlingen en in de categorie grote bedrijven was de onderscheiding voor Ewals Cargo Care uit Tegelen.