BRUSSEL - De speciale Europese top over de meerjarenbegroting van de Europese Unie 2014-2020 is vrijdagmiddag zonder resultaat afgebroken.

Begin volgend jaar komt er een vervolgtop, meldde Europees president Herman Van Rompuy als voorzitter van de top. Hij hoopt dan een doorbraak te bewerkstelligen, zo verklaarde hij na afloop.

Een precieze datum voor het volgende topoverleg is er nog niet. In de tussentijd zal Van Rompuy samen met de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso aan een compromis werken.

De Europese leiders zouden elkaar iets zijn genaderd bij hun uiteenlopende opvattingen over de EU-financiën voor de volgende 7 jaarsperiode. Een deel van de EU-lidstaten wil meer geld uit Brussel. De meeste rijkere landen, zoals Nederland, willen juist minder aan Brussel afdragen.

Zie ook: Vijf vragen over de Europese begroting

De Europese Commissie stelde voor de periode 2014-2020 een budget voor van ruim 1000 miljard euro, zo'n 50 miljard meer dan in de huidige periode.

Van Rompuy wil op het totale bedrag 80 miljard beknibbelen. ''We gaan de komende weken door met het zoeken naar overeenstemming tussen de 27 EU-leiders over het budget'', aldus de president.

Volgens Van Rompuy is het niet nodig de situatie te dramatiseren. Ook voor de meerjarenbegroting 2007-2013 hadden de Europese leiders twee pogingen nodig, benadrukte hij. De afzonderlijke gesprekken tussen hem en de EU-leiders donderdag en het gezamenlijk overleg vrijdag zouden zeer constructief zijn geweest.

''We hebben nog tijd'', zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel na afloop van het overleg. ''Er is nu geen reden om het af te raffelen.'' Volgens Merkel zijn er voldoende mogelijkheden om tot overeenstemming te komen begin volgend jaar.

Geen ramp

Volgens premier Mark Rutte is het geen ramp dat de top is mislukt. "Het is wel jammer," Rutte uitte de hoop dat op de vervolgtop begin volgend jaar wel resultaten worden geboekt.

''Ik heb voorzichtige hoop. Maar ik kan een goede uitkomst niet garanderen. Het kan nog steeds mislukken'', constateerde Rutte. Samen met enkele andere rijkere EU-lidstaten hamerde hij op de top op een vermindering van de Europese uitgaven, net zoals de lidstaten zelf ook moeten bezuinigen.

Redelijk goede sfeer

Rutte sprak over een redelijk goede sfeer. ''Niemand heeft met slaande deuren de vergadering verlaten.''

Waar andere landen al openlijk spraken van veto's en blokkades, had Rutte het over zijn ''geladen pistool''. Maar dat heeft hij naar eigen zeggen op zak kunnen houden tijdens de onderhandelingen.

De premier wilde na afloop niet zeggen of hij al resultaten heeft geboekt. ''Dat zou de positie van Nederland schaden.''

Volgens de jongste voorstellen zou Nederland zijn jaarlijkse korting van 1,15 miljard euro behouden, maar aan de andere kant enkele honderden miljoenen meer kwijt zijn aan Brussel. Daardoor zou Nederland er onder de streep op achteruit kunnen gaan.