UTRECHT - De twee Haagse oud-rechters Pieter Kalbfleisch en Hans Westenberg zijn vrijgesproken voor het liegen onder ede in de zogenoemde Chipsholzaak.Er was te weinig bewijs, oordeelde de rechtbank in Utrecht vrijdag.

Twee weken geleden eiste het Openbaar Ministerie (OM) de maximale werkstraf van 240 uur. Ook vroeg justitie om voorwaardelijke celstraffen van 4 maanden voor Westenberg en 2 maanden voor Kalbfleisch.

Justitie stelde dat Westenberg loog over zijn contact met een advocaat in de Chipsholzaak. Bovendien zou hij net als Kalbfleisch onder ede hebben gelogen over hun vriendschap. De twee zagen elkaar heel vaak, meende de aanklager.

'Gerechtigheid'

''Deze uitspraak van de rechtbank is gerechtigheid.'' Daarmee reageert Kalbfleisch direct na zijn vrijspraak.

''Na het uitvoerige onderzoek van de Rijksrecherche en het Openbaar Ministerie kan er alleen maar geconcludeerd worden dat ik de wet niet heb overtreden. Deze beslissing is daarom ook de enige juiste. Ik hoop dat hiermee definitief een einde komt aan deze voor mijn gezin en mij zeer belastende episode.''

Ruzie

De zaak rond Chipshol draait om een vonnis van Westenberg in een rechtszaak over een ruzie tussen projectontwikkelaars over gebiedsontwikkeling rond de luchthaven Schiphol.

Chipshol is ervan overtuigd dat het de zaak heeft verloren, omdat de concurrent een vriend van Westenberg en Kalbfleisch was.