AMSTERDAM - De traditionale speelgoedzaken kampen sinds 2008 met een steeds lagere omzet. De verwachting is dat de komende jaren zo'n 300 speelgoedwinkels de deuren moeten sluiten.

Dit meldt de NOS op basis van een interview met Frank Quix, retailkenner en verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.

Quix meldt dat in de afgelopen vier jaar de speelgoedzaken hun omzet met een kwart zagen afnemen. "De omzet is van 1 miljard euro in 2008 tot pakweg 770 miljoen euro in 2012 gedaald. En dat terwijl het aantal winkels niet evenredig is meegedaald", aldus Quix tegenover de NOS.

Ook de ABN Amro verwacht mindere tijden voor speelgoedzaken. In een onlangs uitgebracht rapport van de bank over detailhandel, blijkt dat de omzet in non-food ketens op het moment keldert en in het komende kalenderjaar het aantal faillissementen in rap tempo zal toenemen.

Concurrentie

De economische crisis is niet de enige oorzaak van problemen bij traditionele speelgoedwinkels als Bart Smit en Intertoys. De concurrentie van online speelgoedwinkels en ketens als Kruidvat, Action en Bruna is toegenomen.

Jan Sinke, redacteur bij Speelgoed en Hobby, is somber over de toekomst. "Ondernemers zeggen: ik bezuinig op pakpapier, op tasjes, op verlichting en op personeel. Ik kan verder gewoon niet snijden in de kosten. Volgend jaar moet ik ermee stoppen", aldus Sinke tegenover de NOS.

Omdat speelgoed wordt gezien als een luxe, is het voor veel mensen geen noodzaak. Het gevolg daarvan is dat speelgoed gevoelig is voor de conjunctuur. Daarnaast wordt speelgoed vaak als tweedehands-product gekocht, bijvoorbeeld via Marktplaats.